Turismo Llíria

Gastronomia

Aliments tradicionals de Llíria

  1. Home
  2. Gastronomia

Gastronomia

RECEPTARI

La cuina de Llíria manté les característiques de la gastronomia mediterrània i de la típica cuina valenciana, de la qual constitueixen la base l’arròs, les verdures i la carn. Hi ha una gran varietat de plats que presenten l’arròs com a principal ingredient. A aquest, s’hi afegeixen els productes cultivats a l’horta de Llíria, l’Horta Vella, i els animals de corral llirians. Destaquen l’arròs amb bledes, l’arròs al forn i la paella valenciana. Els embotits i la carn provinent de la caça menor destaquen per la seua qualitat.

Les hortalisses, els llegums, les verdures i els tubèrculs que es consumeixen a la ciutat procedeixen, majoritàriament, de la rica horta de Llíria. Destaquen, a més, els cítrics, especialment la taronja, i com a productes referents, la ceba i la carabassa.

La majoria de forns i pastisseries de Llíria conserven els sistemes tradicionals d’elaboració, fet que permet una rebosteria exquisida i d’una gran varietat. Encara que es poden degustar durant tot l’any, a cada estació li correspon uns dolços específics.

Al Nadal es degusten pastissets de moniato i coques fines; la primavera és el moment de bescuits i besets de nóvia; per Pasqua es mengen els típics paquemaos, la tradicional mona, la coca de nous i panses, el primet de llimonada i les coques de cansalada i sardina, i per Sant Miquel és popular el congret, fet amb oli i anís.

Aliments tradicionals de Llíria. Turisme Llíria
Embotit artesanal
Embotit artesanal

Cal destacar els productes de la marca «Aliments Tradicionals de Llíria”, que inclou productes de sector local de l’embotit (sobrassada de terrina, botifarra de ceba en gerreta d’oli i llonganissa seca al buit), dels forns i pastisseries (congrets, rotllets, malfets, besets de nóvia i pecadets de Llíria) i del sector agroalimentari (tomaca i carabassa de Llíria).

Llíria dignifica els seus productes gastronòmics al setembre amb la celebració de la fira agroalimentària i comercial «A mos redó, productes de Llíria”.

A més, al novembre se celebra el «Concurs nacional d’arròs amb bledes» (arròs amb bledes), on els participants preparen aquest popular plat d’arròs com a plat obligat i utilitzen la carabassa com a ingredient base de les postres.

Lost your password?

User registration is disabled for now. Contact site administrator.