Turismo Llíria

Espais Museístics

  1. Home
  2. Museus
  3. MALL. Museu Arquelògic de Llíria

MALL. Museu Arquelògic de Llíria

El MALL, Museu Arqueològic de Llíria, es troba ubicat en el cim de la Vila Vella. Va ser construït l’any 1997 i inaugurat el 2000 sobre el mateix lloc on s’ubicava l’alcassaba andalusina i el castell medieval de Llíria. Les seues dues plantes acullen un important conjunt de peces arqueològiques recuperades en les excavacions de Llíria que mostren el passat històric de la ciutat. Compta amb cinc sales d’exposició i una sala audiovisual dedicades a les èpoques ibera, romana i medieval.

ÈPOCA IBERA

La primera sala del MALL s’ubica a la planta baixa i està dedicada al món dels ibers. Exposa un conjunt de ceràmica procedent de les excavacions realitzades en els poblats del Tossal de Sant Miquel, antiga Edeta, i de la Mont-Ravana. D’aquest conjunt destaquen els vasos amb decoració epigràfica i figurada. La sala exposa també l’escultura funerària d’un bou, que per als ibers simbolitzava el guardià dels difunts.

ÈPOCA ROMANA

La planta alta del MALL està dedicada íntegrament a l’època romana. Exposa peces arquitectòniques d’aquesta època i recrea antics edificis que van pertànyer al municipi romà d’Edeta. La segona sala del MALL exposa una àmplia representació d’un dels tresors de denaris més important de tota la Hispània romana, les monedes del qual estan ordenades per ordre cronològic. Es tracta del conegut “Tresor del Duc de Llíria” compost per un conjunt de 6.000 monedes d’argent.

Un xicotet corredor, que dona pas a la tercera sala, exposa els gravats del Temple romà de les Nimfes que va realitzar l’historiador francés Alexandre Laborde al segle XIX.

La tercera sala exposa una col·lecció de ceràmica romana coneguda com a “Lliçó per a una Celebració” que representa la introducció d’una nova Religió als pupils per part dels mestres. La sala també recrea a escala real una Thermopolia; un espai on se servia al públic menjar i beguda i que exposa un ampli repertori de recipients ceràmics per a la cuina, la taula i el magatzematge, procedents de la ciutat romana. Aquesta sala exhibeix igualment una maqueta que recrea l’aspecte original del conjunt arquitectònic format pel Santuari Oracular i les Termes Romanes de Mura.

La quarta sala està ubicada en la planta baixa. Es tracta d’un corredor epigràfic que exposa un conjunt d’inscripcions romanes honorífiques i funeràries, entre les quals  destaca la dedicada a Marcus Cornelius Nigrinus Curiatius Maternus. Aquest singular personatge històric d’Edeta, va ser senador consular en les províncies romanes d’Aquitània, Mèsia i Síria, i rival de Trajà pel Tron Imperial de Roma.

ÈPOCA MEDIEVAL

La quinta i última sala del MALL, ubicada en la primera planta, està dedicada al món medieval. Exposa un conjunt d’objectes de ceràmica dels segles XIV i XV i un joc litúrgic de vidre del segle XIV. En aquesta sala destaquen, sobretot, dues pintures sobre taula procedents de l’església de la Sang. Per una banda, una taula que pertany al teginat gòtic-mudèjar del segle XIII, decorada a base de representacions figurades i d’escenes mitològiques, i per altre, cinc taules originals del retaule de Sant Pere Apòstol i Sant Pere de Verona d’estil gòtic internacional datat dels segles XIV i XV.

Lost your password?

User registration is disabled for now. Contact site administrator.